CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

kengkawan ~(*w')~

MimPi iNdaH c PontiLanak

MimPi iNdaH c PontiLanak

Wednesday, February 9

PANAS! HANGAT! SENSASI! DIS IS ‘HOT ISSUE’!!

SALAM...

Tersebutlah kisah di suatu hari yang damai, indah lagi nyaman. Sedang aku menunggu oder lunch aku, aku dan kwn2 kusyuk mendgr omelan luahan rasa tdak puas hati dr seorg Sr aku, Encek Senior. Sambil dia mngomel-omel tu, beberapa semburan air liur jugak aku li’at turut sama menyemarakkan emosi beliau yg agak2 mcm hampir melakukan pembunuhan bersiri.

[Huh, ada part yg aku tipu XD. intro xble belah~]

OMG

cut..cut..cut!!

Ok. Sekarang men seyes punya.

Ini berita yg baru aku trima malah aku saksikan dgn kapala hotak di depan mata aku terang-terangan n’ secara LIVE di suatu bilik mesyuarat di SKTM.

Memang sgt panas, hangat, membara lagi fresh mresh dari ladang. Sememangnya ‘HOT ISSUE’, jgn sala sangka ini bukan lirik lagu korea yg dinyanyikan oleh ‘gedix’ gurl band 4MINUTE.

onionpic

Ok, cerita ini hanya berkaitan antara org2 dlm program HK01 (students + lecturers). Sila rasa bertuah dapat baca entri ini sebab aku da bocorkan rasia kerajaan HK01. Dan aku turut rasa bertuah dpt mnyaksikan adegan tersebut. Ha Ha Ha.

Hal sebenar, dimana bermulanya prime case ini tidaklah seteruk n’ sbesar yg dijangkakan. Oleh kerana ada mulut2 yg sukar utk dikawal maka dgn itu terjadila beberapa perkara yg tidak diingini oleh smua pihak.

***

 

Hal ini bermula dgn perancangan CIVIL NITE. Ok seperti tradisinya dinner ini akan diuruskan oleh bebudak Jr tahun 2 (amboi sejak jd Sr ne cambes lak pgl bebdk Jr even ramai yg lagi lagi lagi lagi TUA compare aku), n’ mmg evri yer bdk Jr 2nd yer akan handle dinner n’ mcm evri yer pon ada ja yg tak kena2 utk CIVIL NITE bhe. WAJIB.

Dan sbg Sr yg baik lagi berkaliber mcm aku, mmg paham hal ini membangkitkan byk tekanan dr segi pijikal, mental, duit etc etc. Namun demikian, si Sang Jr ini mengambil remeh hal2 ini lalu tidak menitikberatkan hati, jiwa n’ perasaan Sr mereka (bkn aku dan batch aku – kitaorg takda hal), yakni Sr Final yer yg seharus n’ sepatutnya diraikan.

Semuanya perasaan tidak puas hati yakni longlai n’ gemalai malas mao join dinner sbb Sang Jr yg incas dinner mao buat di hotel yg tak grand n’ kurg berbintang. Maka satu persidangan agung pun di buat ptg td.

a03cbf1e

[kata durg: “Ada apa dengan bintang??Sama ja smua, mana-mana makan jugak pun”]

Boleh plak soklan yg tak power cam gitu kuar dr mulut bebdk CIVIL yg grand lagi mrand, agak tak patut. Ada apa pada bintang, ya bintang itu STAR, n’ star inilah yg meng’grand’kan sesuatu. (Harap pahamla, klo xpaham lagi taktau camna mao explen).

Ok ok...Aku ngarut byk telampau. Biar aku simpul n’ sinopsiskan crita ini...

***

55807057201012202023580

-ni bukan en.FB, ni ‘namchi’ baru i... cute kan? innocent kan?? I know! hahaha-

Ok semuanya sbb en.FB a.k.a facebook. Ha Ha Ha. Korg mao tau camna en.FB yg innocent tu ble terlibat sama. BEGINI... Kerana dunia da moden skrg, n’ aku ble kata klo ikut statistik umat manusia di UMS ne dlm 90.87% kompom ada deal dgn en.FB, baru manusia yg bkn manusia aku ndak kaji plak.

N’ mungkin sbb nampak cam cool ja smua mao guna khidmat en.FB, maka En.Senior pun adalah mencadangkn beberapa perubahan utk CIVIL NITE kpd En.Junior through en.FB. Namun, cadangan tersebut hanya berakhir dgn mnjadi post semata2 dlm en.FB. Oleh itu, ia telah mnjadi punca En.Senior n’ rakan2 seperjuangan beliau utk berkecil hati. Berdampingan dgn rasa kecil hati itu, seorg ‘veteran’ HK01, Mr.MR turut sama memberi sedikit pandangan di ruangan en.FB n’ pandangan tersebut turut end up hanya sbg supporting detail dlm post tersebut.

Apa yg mengejutkan...ialah??? Jeng Jeng Jeng...

3df3e2d4

Ada beberapa komen dr En.Junior yg sememangnya menimbulkan kontrolbesi dlm klangan mereka2 yg terbabit. N’ perkara inilah yg menyebabkan atmospera dlm bilik mesyuarat umpama kemarau panjang yg meretakkan soil2 di area tersebut. Ewah..

Mr.MR n’ En.senior serta En.Junior saling bertegang lidah smuanya sebab komen2 yg ditaip oleh En.Junior yg agak kwanghajak pada pandangan aku. [Aku mlsla mao kasi crita apa yg durg ckp time dlm bilik mensyuarat tu, buat sakit hati ja. Tapi yg pasti smua yg waras yg jd saksi time tu, kompom da nampak betapa tidak ber’manner’nya En.Junior tu. Kalo ada yg ckp apa yg dia buat tu tidak kurang ajar, sila kembali ke pangkal jln].

Sedang En.Junior cuba menegakkan benang yg basah dlm hujan. Seolah-olah hilang rasa hormatnya kpd insan yg pernah jd tenaga pengajar di sana,

PANGGGGGggggggggggggggg~

HaRSH

Satu tamparan selancar kilat menerobos ke wajah En.Junior. Terdiam trus smua penonton yg ada. Masing2 tak dpt berkata apa. Suasana semakin tegang, tuan pengerusi turut sama khilangan kata2, beberapa org Sr yg badan ala2 malik noor mula gengam2 fist n’ buat pose seolah2 mao terbang dr kerusi tempat durg stay. Adakalanya aku trasa umpama aku sdang duduk dlm dewan parlimen yg membahaskan perkara2 politik smasa. Maka, beberapa scene tampar menampar n’ tumbuk menumbuk umpama dlm pilem gengster berlaku dlm beberapa ketika. [ok ini hanya rekaan n’ khayalan semata2]

Sebab takut situasi yg tidak terkawal, akhirnya kami smua decide supaya yg sgt2 berkaitan saja yg stay dlm tu sambil buat posmotem sesama durg. N’ yg len yg rasa2 kurg berkaitan dlm perkara itu disarankan utk pulang @ ke kelas saja, lebih baik dari jd penonton tidak bertauliah di situ. Bak kata En.Senior, ‘masa itu sgt EMAS’. Maka kami2 yg kurg peranan di sana pun pulanglah dr mnyemakkan suasana.

***

 

Urm, disini aku mao buat sedikit reviewla ekoran peristiwa yg berlaku sebentar tadi. Ini smua adalah dari pandangan aku smata2 dan takda kaitan dgn insan yg masih hidup o lebih2 yg telah meninggal dunia.

Kenyataan ini adalah dari mulut En.Junior sendiri.

Disini saya ingin membuat confession secara personal, sewaktu saya bermula di UMS ni, ada seorang lecturer (Mr.MR – mmg beliau ja yg buat aktiviti ne thn2 sblm beliau melanjutkan pengajian lagi) yg bersama kami seharian jam panjang. Dan saya sgt sgt suka dan respect lecturer tersebut, dan sepanjang masa itu, lecturer tersebut sgt lucu. Tapi apa yg saya lihat melalui FB, beliau tidaklah seperti yg saya fikirkan. Saya taktahula kalo kalo encek trasa

-dari ucapan ini, rasa2 korg apa yg korg dpt simpulkan, adakah dia benar tidak tahu atau dia sbenarnya merubah kenyataannya-

  1. Aku rasa mmg tak patutla En.Junior memberi komen2 dlm en.FB (komen apa? biarla yg tertentu saja yg tau, p komen tu mmg tak bermoral), yg bukan saja tak sedap dibaca malah mungkin kalo diahlisuarakan sgt2 tidak selesa utk didengar sama sekali. Walaupun dia cuba bela diri dgn ckp dia taktau sapa org yg ditujukan komen itu. P kalo kita dgr btul2 knyataan dia dari mula, adalah sgt mustahil dia tidak knal. Ya sgt mustahil. Namun, pada pendpt personal dr aku knal atau tidak, kita bukannya sesiapa utk menghukum dan memberi title kpd sesiapa pun. Kita hanya manusia biasa yg ntah lebi tinggi darjat malah mungkin lebih rendah.
  2. Lagi aku rasa, En.Junior sememangnya seorg insan yg sgt ego dan ndak mao malah mungkin mustahil utk menerima kesalahan sendiri. Terang2an dia sudah salah,tapi masih lagi mao membela diri. Lagipula org yg dia tentang itu, pengalaman dan umor sda jau meninggalkan dia. N’ dia tu kalo kita tgk dr pandangan kasar, tau ckp pasal hadis p praktik..ntah urm (aku pun xble mao describe dia sbb aku xkenal dia, ini hanya dari perspektif aku saja).
  3. Aku rasa, sbg pelajar universiti kita sda cukup matang utk bertindak secara pro n’ tidak membesarkan perkara remeh, lagipula xperlulah membuka hadis n’ kalimah2 dlm perbincangan dlm gurauan. Semua benda boleh dilakukan tapi biar bertempat. Lagipula, segala mcm tulisan dpt dibaca dggn pelbagai tone n’ intonasi. So, apa2 komen dlm en.FB tu harap2 pandai2la cari +venya. Takda guna melempiaskan kemarahan hanya kerna permainan maya semata-mata.

Satu bnda Tuan Haji selalu ckp dgn aku

“UNTUK DPT KEHORMATAN DARI ORG LAIN, BELAJARLAH UTK MENGHORMATI DIRI KEMUDIAN BELAJAR UTK CUBA MENGHORMATI ORG LAIN” – sila renung n’ bkn tenung mahupun menung -

Apapun aku harap smua pun settle la ari ne. Kalo durg tukar tempat dinner, he he he, maybe aku pun dlm consideration mao join.

Ha Ha Ha.

p/s: entri ini bukan utk menjatuhkan o mengutuk o apa2 yg sama waktu dgnnya terhadap sesapa pun. Ini adala crita benar yg kita mesti ambil peratian n’ sila jadikan pengajaran kpd diri kita sndiri.

uh~ aku blom tukar b/g plak…isk isk...!!

P.E.A.C.E

f6eb47d3

Gong Xi Fa Cai Semua

choso’omida

~WasalaM~

Kengkawan Tags:

Friday, January 28

AKU MMG AGAK TENSEN…

SALAM TGH MLM..
 
OK..sudah jam11.38 tgh mlm..
 
Aku agak tensen kala dan ketika ini.
 
Balik dari class tadi dgn agak-agak yakin aku pack semua barang sbb cuti CNY.. okei ai mmg agak over klo crita pasal cuti, tak kirala cuti apa skalipon, asal cuti ai mmg agak terdesak mao balik rumah. Di samping dapat mengurankan diri berfoya-foya, aku bole rest-rest minda di ruma. Maka aku MMG SUKA balik rumah. Titik.
 
Okei, sambung balik topik asal, dgn semangat yg berkobar-kobar aku pack semua barang, dgn tetiba aku dikejutkan dgn perkataan ‘NDAK JADI’..WHAT THE Fishhh~!
 
Hampir 90% aku berkemas tetiba ja perkataan tu menampak telingaku [ada ala2 novel la plak]. Maka aku yg beria2 sbentar tadi secara otomatiknya umpama hp khabisan betri. Agak c****a jugakla apa yg aku rasa time dan ketika itu. Noktah.
 
bad mood
serius! aku binci semua ini!!
 
Lama… Lama aku tenung bilik aku pas kejadian tu, abis tenung bilik aku tatap blog aku lagi lama.tenung punya tenung punya tenung, dan tenung lagi. Napa aku rasa macam ada ja yg pelik. U know, org puteh cakap “samtink missing,dun mess wit me bebeh”.
 
Lepas aku prati2 byk kali, aku rasa warna blog ni tak kena dgn jiwa aku. Ya, mula-mula aku sangka sbb perasaan aku celaru skrg jadi aku nampak smua macam tak ngam dgn jiwa aku. Tapi lepas aku kaji punya kaji punya kaji dan kaji kaji, mmg betul warnanya terlalu ceria dan kurg menusuk ke lubuk hati aku.
 
like nothing
Ok, apa kau mao sampaikan. BLOG AKU MASI DALAM PROSES RENOVATION PLAK.
 
Beberapa minit lepas tu, dgn tetiba ja aku rasa berdebar-debar. Ya tinggal sorg di bilik ‘double’ ne agak mengundang kekucar-kaciran dlm minda seorg aku yg agak2 penakut lagi cute ini.
 
Aku buka pintu bilik, biar trasa lagi luas. Tapi makin byk sound yg kurg best utk di dgr. Ya! SOUND yg mmg kurg jelas utk di tafsir. Semakin lama semakin kuat, aku mula terasa vibration di bahagian perut aku. Aku terpaku. Aku diam, tidak mampu berganjak. Lebih2 lagi utk lari sejuta, seribu, seratus, sepuluh atau hanya beberapa langkah lagi. Dgn tidak semena-mena ulu atiku trasa bagai dipulas2.
 
“Ya Allah, selamatkanla hambaMu ini!!” Kali ini, aku dgr sound tak best tu makin kuat.. Kreukkkkk~ kreukkkkk~~!
Kerana kekekokan yg aku rasa, aku cuba amati dari mana dtgnya bunyi tu...
 
Rupanya aku LAPAR!!! Bunyi perut aku rupanya... Cis! sbb telampau terkesima sbb 'ndak jadi balik uma tadi aku lupa mao makan. Patuutla perut aku berbunyi...
 
hungry
Lapar yg telampau melampau~!
 
Kreukkkkkkkkk~ ark, er aku makan dlu la..Mao bantai maggi laksa bermahkota telur mata sapi..uh uh uh lapar siottttttt!!!
 
credit: onion picture collect by ma younger sis~!!

Monday, January 17

‘PEMBAHARUAN’ like that~!!

Assalamualaikum w.w.b
ewah ewah ewah... Sementara masuk thn baru ni, inginla seorg aku ini membuat serba sedikit perubahan yg agak2 sangat ketara la jugak. Darilah nama, warna-warni, gambar, dsb hinggalah ke website itu sendiri. Kalo di bilang dari segi matematika agakla jugak besar perubahan ini... [hahaha,padahal thn baru apa ne, thn baru islam da lepas bberapa purnama, thn baru da lepas bberapa minggu... maka biarlahRolling on the floor laughing]
background copy
banner - Copy








mula2 aku mao letak sala satu ne buat banner. p last2 xjadi. sbb apa?? aku pun sda lupa...
***
Okai…knapa sbenarnya aku mao men tukar2 ni semua. Takda sebab tertentu k, aku saja mao suasana baru, mao yg lebih cerah malah ceria lagi sensasi. HAHAHAHA. Part merapu + merepek lebih2 ni mmg susah aku mao buang. Ntah napa, da jadi habit kali. Pa ble buat?? Jgn pernah salahkan tuan haji n puan hajah yg smemangnya innocent sejak dr dulukala lagi.
Opsh! Dimana aku berenti suda tu. Urm, sebenarnya aku mmg ada niat sejak hampir masuk Muharram lagi tempoh hari,p apakan daya masa tak perna mao kasi can. Time2 suda ada masa pulak, tgn lagi malas mao menekan2 keyboard ni, maka terbengkalaila ia beberapa ketikanya.
Oleh yg demikian, tibalah masanya. Adalah beberapa yg aku ubah. Sebenarnya ini atas dorongan famli +  kengkwn gak suh tukar2 ni. Alasan durg gelapla mao baca, emo la, pendek kata untuk kasi puas hati memasing aku pun amek inisiatif utk ubah sgala macam yg mampu aku ubah dlm masa terdekat ini. aisemen..Hot smile
***
Aku ingat dulu adik aku perna tanya “apala gunanya men blog ni kunuk, kasi buang masa ja, bkn ble dpt duit pon???” Agak terkesima jugakla aku dengar ayat dia tu, even umur dia baru setahun jagung (da msuk form5) ble plak dia tanya soklan agak super yg aku tak perna agak akan terkluar dari tekak dia tu.
mana satu adik aku??
teka mana satu adik aku yg bg soklan tu??

Aku actually bukanla ingin meriakkan @ meninggikan diri yg rendah lagi cumil ni, aku buat semua ini (beblog) hanya untuk keseronokan. Yakni aku hanya melakukan yang aku ingin & memberi keseronokan (dlm masa yg sama) saja. Aku takda niat pon mao men ikut2 org p men tulis2 blog ni, xda ya. Jauh sekali la mao cari duit, huish [padahal aku xpandai sbenarnya, kalo aku terror suatu ketika nnt xtaula plak – manataukan?? Manusia bisa berubah pakan lagi aku yg hanya insan biasaWho me?]
Dipendekkan isu, aku buat semua ini bila ada masa2 terluang gitu, ka rasa2 cam mao tulis2, ka mao luah2 p tak pandai mao men cakap saja & kekadang aku tulis ikut sesukati aku ja. Then, kalau pasal trasa o no. Actually kadang adala mmg org tertentu yg aku mention tym aku men tulis p aku tak pula sound depan dia. Kalau sesapa mao trasa, feel free I got no objection, its urs feeling n nobody can controls wut-so-so feeling kan??
Jadi, aku actually don’t mind at all. HAHAHA. Urm, pasal sapa baca o sapa tak baca, tu aku brapa mao kisah seket, p aku taula sesapa yg baca entri aku sbb kekadang kengkwn aku ada gak mention n they all rasanya lagi selesa bagi komen depan muka aku kot, else kalo durg rasa nak komen secara maya, durg lagi prefer FB la. Maybe, some of them takda blog, so begitula tu cara durg. Maka aku tau la ada certain gak kengkwn aku yg baca entri aku. KENGKAWAN YG CARE. LOVE U ALL In love.
BTW, aku bknnya ada planning pon mao beblog secara sius o spolo rius. Maka terserah la. hakhakhak
***
Oh,ya! Suda 2 org kwn aku komplen entri aku panjang2 ni. Pasal yg ni, aku agak kurg upaya skit mao prevent, sbb skali tgn aku da taip mcm bnyak ja yg aku mao taip lagi tanpa pikirkan perasan org len..hehehe, beside kekadang aku rasa kalo aku mao buat entri pendek2 better aku buat status di FB o twitter kan??? tak gitu??
But aku ada pikir gak,kalo panjang sgt da mcm cerpen da mao baca. urm, akan dipertimbangkan la tu. Tunggu dacing sampai ja ni.
Urm oleh sbb durg2 tu, rasanya elokla aku tamatkan entri aku kali ini sampai di sini saja. SEKIAN.
-WASALLAM-

Sepatah Seputus Kata YanG mCm eSai

Long long Time aGo, wHen I waS a LittLe kiD i'm uSed to ThiNk Dat, Urm maYbe I Could saId I'm StilL tHinK dAt LiFe iS juZ LikE a SimPle ShoRt sTory fRom A boOk TaLe wHicH aLwayS End uP tO hAve a HapPy EndinG...
But TheN, TimE PasSeD & I GroWn uP. AfTer alL tHingS haPpeneD iN mY LiFe, fiNalLy I rEaliZe DaT LiFe iS nOt Juz a SimPLy fAiRy TaLE. sLowLy d OtHer Me tRy tO aCcepT dAt to LivE is tO be ReaListiC.

BuT StiLL, I can'T reFuse My FanTasy aNd d OnLy reAsOn of d ExistaNce of diS bLog is tO KeEp alL mY uNreALisTiC TaLes...

- If OuR DreAms couLd'nt be ReaL, Let iT stAy aS a DreAm in OuR Own WonderWorLd... - SuEr_kawaii

ThaNks For Ur tiMe tO ViSiT n' ReaD...^^

silalah sila